Schaak op School: Wonderolie of Slangenolie?

Blogcollectief Onderzoek Onderwijs

Deze blog is – in een iets andere vorm – gepubliceerd als mijn column op Didactief.

Recentelijk werd ik geïnterviewd door Luuk en Erik Ex, twee broers die bezig zijn met wat zij noemen De Edyssee – Onderwijsreis van Finland naar Singapore. Luuk is journalist en Erik is geschiedenisdocent. Zij mailden mij omdat zij net in Armenië waren geweest , waar schaken sinds 2011 een verplicht schoolvak is.

Naar de mening van de Armeense gezaghebbers is schaken de sleutel voor succes op school en in het leven. Door schaken verplicht te stellen, leren kinderen creatief en strategisch te denken, kunnen zij beter problemen oplossen, worden zij intelligenter, enzovoorts. En dit geldt volgens hen niet alleen voor het schaken (d.w.z. dat kinderen schaakproblemen beter kunnen oplossen), maar voor alle vakken en ook voor het latere leven (nabije en verre transfer).

Wat het Armeense ministerie van onderwijs in wezen zegt…

View original post 1.503 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s