“By creating and promoting an ‘intrapreneurial climate’ with appropriate ‘actions’ within the department of nursing, nurses may exploit their creativity and commitment to health care without leaving the organization”.

“Harnessing the energy and creativity of ‘intrapreneurial staff and directing these talents towards the goals of the organization require a nursing department culture that demonstrates a commitment to activate intrapreneurial talent”.

“The benefits of this approach to the nursing department and hospital are: 1/ intrapreneurial nursing ideas provide a significant contribution to the hospital’s competitive edge. 2/ A culture of intrapreneurship positively inlfuences nursing recruitment and retention. 3/Use of intrapreneurs is a cost-effective way to achieve the new program development goals of the hospital”.

Bovenstaande citaten komen niet uit een nieuw te publiceren boek over ondernemerschap, employee engagement, leiderschap of innovatie.

Nee, ze komen uit een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nursing Economics’ in jan-feb 1992. Klopt, meer dan 24 jaar geleden gepubliceerd.

De auteur van het artikel was Sharon Hollander. Sharon was toen directeur patiëntenzorg van Stanford University Hospital  onderdeel van de befaamde Stanford University. Het waren trouwens 2 alumni van Stanford, David Packard en William Hewlett die in 1939 in een garage in Palo Alto een ‘little electronics company’ startten. ‘That garage would later be dubbed “the Birthplace of Silicon Valley.’

Shoran Hollander kreeg in 1991  de ‘Nursing Economics Excellence Award’ voor haar vooruitstrevend denken en inzichten.

Lees er de nieuwe bestsellers over ‘het nieuwe werken’ of ‘employee engagement’  op na, en je kan bovenstaande quotes naadloos invoegen. ‘Something old, becomes something new’.

De inzichten zijn niet nieuw. Het wachten op effectieve Raden van Bestuur die CEO’s aanstellen die deze concepten niet enkel in woord, maar ook in daad ter harte nemen evenmin. Professionaliseren van de Raden van Bestuur, zeker in professionele organisaties, zijn  een belangrijke hefboom in het realiseren van een ‘intrapreneurial culture’.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s